In onze praktijk wordt ook gebruik gemaakt van het Medical Taping Concept. Dit is een speciale manier van tapen met elastisch tape die de spieren en gewrichten niet in hun beweging beperkt, maar hun functie ondersteunt. De spieractiviteit helpt hierbij mee aan het herstel van blessures; doordat met behulp van de tape de normale weefseldoorbloeding gestimuleerd wordt, wordt het natuurlijk herstelproces geactiveerd.
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.
De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.
Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt. Wat is het effect van Medical Taping?
– gespannen spieren ontspannen
– slappe spieren activeren
– pijndemping
– corrigeren van de lichaamshouding
– ondersteunen van de gewrichten, door:
– stimuleren van de aansturing
– correcties van de bewegingsrichting
– vergroten van de stabiliteit.
Medical Taping wordt gebruikt bij de nabehandeling bij blessures, houdingscorrecties of klachten door overbelasting, zoals RSI, tenniselleboog, schouderklachten of achillespeesklachten.
Sinds 1 januari 2006 kunt u zonder verwijzing van de arts naar de fysiotherapeut. Ook al is wettelijk bepaald dat u geen verwijzing meer nodig heeft, zijn er een aantal zorgverzekeraars die in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat u wel een verwijzing nodig heeft om de intake, onderzoek en behandelingen vergoed te krijgen. Voor aandoeningen die op de chronische lijst staan is altijd een verwijzing noodzakelijk.
Per 1 januari 2004 is fysiotherapie (en zijn specialisaties) voor het grootste deel uit de basisverzekering gehaald. Dat betekent dat u in de meeste gevallen aangewezen bent op uw aanvullende verzekering.
De zorgverzekeraars hebben verschillende polissen voor de aanvullende verzekeringen uitgegeven. Het is raadzaam na te gaan hoe u verzekerd bent en welke vergoeding voor fysiotherapie (en zijn specialisaties) is opgenomen in uw polis. Met de meeste zorgverzekeraars hebben wij een contract gesloten en kunnen we de nota’s direct indienen. De vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekeraar
U wordt geholpen door Moniek van Gilst.
Medical Taping nodig?
Heeft u interesse? Neem dan contact op met Fysiotherapiepraktijk Moniek van Gilst. Ik adviseer u omtrent uw situatie. Bel mij op 0648078314 om een afspraak te maken. Ik help u graag verder.