ACT Coaching

Als fysiotherapeut bied ik behandeling aan voor zowel stressgerelateerde als aanhoudende (onbegrepen) fysieke klachten. Met ACT-coaching (Acceptance and Commitment Therapy) richt ik me op het begrijpen van de interactie tussen lichaam, geest en sociale omgeving. Door praktische en ervaringsgerichte begeleiding help ik individuen om meer zelfinzicht te verkrijgen en vaardigheden te ontwikkelen voor het effectief omgaan met zowel lichamelijke als mentale klachten. Mijn aanpak streeft naar flexibiliteit en balans.

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een wetenschappelijk onderbouwde therapievorm, ontwikkeld in de jaren ’90 door professor Steven C. Hayes, Dr. Kelly Wilson en Dr. Kirk Strosahl. ACT combineert verschillende evidence-based technieken om psychologische flexibiliteit te vergroten. Het richt zich op zes kernprocessen en is effectief gebleken bij onder andere chronische pijn, depressie, angststoornissen, stress en burn-outklachten.

Voor wie?

Als ACT-coach help ik mensen die te maken hebben met:

– Aanhoudende/chronische pijn
– Onverklaarbare fysieke klachten
– Angst- en paniekklachten
– Depressieve/stemmingsklachten
– (Chronische) hyperventilatie
– Overspanning en burn-out
– Slapeloosheid
– Post-Covid-symptomen

ACT Coaching - Moniek van Gilst
ACT Coaching - Moniek van Gilst

Mijn benadering

Bij ACT staat de verbondenheid tussen lichaam en geest centraal. Lichamelijke en mentale klachten beïnvloeden elkaar wederzijds en kunnen leiden tot een vicieuze cirkel van spanning en ontspanning. Dit kan resulteren in psychosomatische klachten, waarbij psychosociale factoren zoals stress, trauma of ziekte een cruciale rol spelen.

Psychosomatische klachten kunnen zich uiten als:

– Aanhoudende nek-, schouder-, rug- en/of hoofdpijn
– (Extreme) vermoeidheid
– Fysieke sensaties (druk op de borst, hoge hartslag of hartkloppingen)
– Maag- en darmklachten en eetlust veranderingen
– Gevoeligheid voor prikkels zoals geluid en licht
– Duizeligheid of licht in het hoofd
– Benauwdheid of ademhalingsproblemen
– Stemmingsschommelingen, irritatie of rusteloosheid
– Slaapstoornissen
– Angstgevoelens en onzekerheid
– Concentratie- en geheugenproblemen
– Overmatig piekeren en zorgen maken

Aanpak

Ik bied een grondige analyse van lichamelijke, mentale, emotionele en sociale aspecten van het probleem. Mijn doel is het vergroten van bewustwording van automatische patronen, het aanleren van effectieve coping mechanismen en het bevorderen van psychologische flexibiliteit. Dit omvat:

– Begrip van de samenhang tussen lichaam en geest
– Ontwikkeling van gezonde copingstrategieën
– Vergroting van lichaamsbewustzijn
– Bevordering van vriendelijke en compassievolle houding naar zichzelf

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in wat ACT voor u kan betekenen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Stuur een e-mail naar info@fysiomoniek.nl.

Interesse in ACT coaching?

Wacht niet langer en neem contact op met Fysiotherapiepraktijk Moniek van Gilst. Wij adviseren u omtrent uw situatie. Bel ons op 0648078314 om een afspraak te maken. Wij helpen u graag verder.